Tradisjon og fornyelse på Bortistu Gjestegard

Siri Mette og Steinar Furnes håper å kunne ønske et stort antall gjester velkommen til Bortistu Gjestegard i årene fremover. (Alle foto: Toralv Østvang)

19. august 2011: Det bassturøkte lammelåret vil bestå, men det kan bli mye nytt på menyen på Bortistu Gjestegard i tida som kommer.

Det lover Siri Mette og Steinar Furnes, det nye bestyrer-paret på den tradisjonsrike gjestegarden innerst i Storlidalen.

Det var 1. mai i år at eierne av Bortistu Gjestegard, Inger Marie Storli Helmersen og Leif Helmersen, trakk seg tilbake til Bestemorstoggo. Bygningen er blant de nyere på Bortistu. Den ble bygd i 1948 og utvidet 30 år senere, og har i mange år tjent som Helmersen-familiens privatbolig. Herfra har Inger Marie og Leif gjennom mange år planlagt og drevet omleggingen av Bortistu fra å være en vanlig fjellgard til å bli en av regionens mest kjente gjestegarder, og det er her de to vil fortsette å bo – men nå som pensjonister. Driften av Bortistu Gjestegard har de overlatt til ekteparet Furnes.

Oppdalinger
Siri Mette og Steinar Furnes lager i stand en selvbetjeningslunsj til ventede lunsjgjester.
Utenfra ser Fjøset på Bortistu Gjestegard ut som en velholdt, men tradisjonell driftsbygning...
... inne i Fjøset finner vi derimot en stilfull restaurant som kan gi plass til over 100 middagsgjester og enda flere kurs- og konferansedeltakere, avhengig av hvordan den fleksible innredningen plasseres.
Stabburet på Bortistu er fra 1848. I 1995 ble det innredet som museum med en stor historiske fotoutstilling.
Bortistu Gjestegard er en del av den vakre Storligrenda innerst i Storlidalen.
Lunsjgjester på vei inn i Gammelstoggo. De eldste delene av denne bygningen er tidfestet til 1648.
Inne i Gammelstoggo brukes flere av rommene til servering. Siri Mette og Steinar Furnes serverer gjerne et måltid til små grupper i Blåstoggo, som er prydet av effekter fra Bortistus historie.
Nystoggo er er av de siste tilskuddene til bygningsmassen på Bortistu Gjestegard, bygd i 2006. Her er det kurslokale, bryllupssuite og en masse gjesterom.
Beliggende i etasjen under det gamle fjøset kan man bare tenke seg hva dette rommet i sin tid ble brukt til. I dag er det kanskje Bortistus mest populære og særpregede lokale, med plass til et 50-talls gjester.

De nye driverne på Bortistu er rotekte oppdalinger. Siri Mette kommer opprinnelig fra Midtbygda, Steinar fra Oppdal sentrum. Begge har prøvd seg som byfolk. Steinar har jobbet i tre år i tollvesenet i Oslo, Siri Mette i en av hovedstadens banker. Men de måtte erkjenne at tilhørigheten til Oppdal var for sterk.

Tilbake i Oppdal begynte Steinar Furnes som vedlikeholdsansvarlig ved Quality Hotel, noe som ble starten på en 29-årig karriere ved hotellet, de siste 12 årene som direktør. For Siri Mettes del ble det 25 års arbeid på regnskapsavdelingen på Domus, etterfulgt av fem år som kurs- og konferanse-ansvarlig på Quality Hotel.

Kurs og konferanser

– En av de store utfordringene både for hotellene i Oppdal og for gjestegarder i Storlidalen er midtuke-trafikken. Kurs- og konferansetilbud er viktig for å sikre jevnlig besøk også utenom helgene, og derfor vil vi satse mye på dette markedet her på Bortistu, forteller Steinar Furnes til Storlidalen.no.

– Hva skal til for at Bortistu Gjestegard skal bli attraktivt for kurs- og konferansemarkedet?

– Foruten godt konferanse-utstyr og god mat er aktiviteter noe av det viktigste. På Bortistu ligger forholdene godt til rette for aktiviteter. På mange konferansehoteller blir kurs- og konferansedeltakerne gjerne spredt for alle vinder etter middag. På Bortistu innbyr lokalitetene til at folk er samlet, og vi har naturgitte forutsetninger for en rekke typer aktiviteter. Vi tar med gjester på korte turer i nærheten, for eksempel til Kvannflatløa, eller små fjellturer innover mot Tovatna, forteller Steinar.

Siri Mette supplerer: – For eksempel har vi nylig solgt et kurs der deltakerne skal være med på sykkeltur langs Tovatna. Det kunne vi gjøre fordi vi har kjøpt inn et antall sykler som vi kan låne ut til gjestene.

Også vinterstid er kurs- og konferanse-konseptet aktuelt, gjerne med en vri:

– Vi er kjent med at det er skiklubber i regionen som drar til Sverige for å ha skisamlinger der. Vi vil gjerne ha dem hit, og derfor tror vi at løypelaget her innerst i Storlidalen kan bli en viktig samarbeidspartner, sier Steinar Furnes.

Bortistu Gjestegard er med på det såkalte KK-prosjektet (Kurs- og konferanse-prosjektet), der Oppdal kommune, Innovasjon Norge, hotellnæringen i Oppdal og en gruppe næringslivsaktører i Oppdal har gått sammen om et markedsføringsselskap til å profilere Oppdal som kurs- og konferanse-destinasjon. AGA-fondet (tilbakebetaling av arbeidsgiveravgift) er også en stor bidragsyter til KK-prosjektet.

Steinar Furnes sier at han og kona har stor tro på dette tiltaket, ikke minst alt som gjøres for å få til mer effektiv markedsføring via internett.

Hyttefolk og bryllup

Men foruten satsingen på kurs og konferanser vil det nye bestyrerparet holde i hevd det gode forholdet som Bortistu Gjestegard i mange år har hatt til sine tradisjonelle kundegrupper.

For eksempel er mange av helgene utover høsten allerede booket til bryllps-feiringer. – Det er populært å feire bryllup på Bortistu. Husk at her varer en bryllupsfeiring i tre hele dager til ende, fra fredag til søndag, sier Steinar Furnes med et smil.

Vanlige turgrupper, enten det er folk som bare vil tilbringe noen avslappende dager på gjestegarden eller gå turer i fjellet, er naturligvis også fortsatt velkomne.

Selv folk som bare ønsker seg et måltid – alt fra en enkel lunsj til en bedre middag – ønskes hjertelig velkommen. – Men vi ser helst at de ringer først, oppfordrer Steinar Furnes.

Bortistu Gjestegard har nå tre heltidsansatte. Foruten bestyrerparet har gjestegarden en kokk ansatt i 100-prosentstilling, så god mat kan man være garantert så å si til enhver tid. I tillegg er det deltidsansatte som arbeider med servering og klargjøring av soverom – Bortistu har 26 gjesterom med i alt 70 sengeplasser.

– Hva med hyttefolket i Storlidalen, hva slags forhold ønsker dere å ha til dem?

– Vi regner hyttefolket i Storlidalen som våre gode naboer, og vi vil at Bortistu Gjestegard skal fortsette å ha et godt forhold til hyttefolket. Vi har jo en del av dem her til middag av og til, og så er det mange som kommer hit for å vise fram Bortistu til slekt og venner som de har med seg på hytta.

– Det er vel ikke så mye business i dét, kanskje?

– Jo, det er veldig god markedsføring av Bortistu. Det hender rett som det er at folk kommer tilbake hit senere etter å ha vært med på en slik omvisning. Noen kommer for å spise her, og vi har også hatt tilfeller der folk er blitt kjent med Bortistu gjennom et hyttebesøk i dalen og som senere har tatt med seg hele jobben hit på julebord.

– Apropos julebord, fortsetter Steinar Furnes: – Nå har det seg slik at jeg også har førerkort for buss, så det kan godt hende vi kommer til å prøve oss med både julebord og andre sammenkomster for hyttefolk og fastboende i Storlidalen, med innlagt transporttilbud. Vi får se hva det blir til.

Det er for tidlig å røpe detaljer, men det nye bestyrerparet på Bortstu er i dialog med grunneiere og andre i nabolaget for å drøfte friluftsaktiviteter som kan kombineres med sosialt samvær i det berømte Fjøset eller Fjøskjelleren på Bortistu, og som kan bli attraktive både for fastboende og hyttefolk i dalen. Kanskje et eller annet arrangement av denne typen blir sparket i gang neste påske? Følg med!

På internett og Facebook

De nye bestyrerne på Bortistu er bevisst på at internett skal brukes aktivt i markedsføringen av Bortistu Gjestegard. – De fleste som kommer hit, finner oss faktisk på nettet, sier Steinar Furnes.

Sosiale nettmedier blir også tatt i bruk. Bestyrerparet har opprettet en Bortistu-gruppe på Facebook, og i skrivende stund har gruppa 157 medlemmer. Mange har vært inne og skrevet hyggelige ord om Bortistu og Storlidalen.

Siri Mette og Steinar Furnes har hus på Oppdal og har ingen planer om å flytte permanent til Storlidalen. Men de kjenner grunneierne i området, inkludert Olaf Liabø, som eier garden Ekkra like ovenfor Bortistu. Denne garden står nå tom, og bestyrerparet på Bortistu har leid våningshuset for å ha et sted å bo nær jobben når det blir for langt å kjøre hjem til Oppdal sentrum.

– På Ekkra trives vi godt. Og du vet, når vi har stått på og jobbet etter et bryllup til klokka tre om natta og skal ha frokosten klar til gjestene tidlig på søndagsmorran, er det greit å ha bare et par hundre meter å spasere til jobben, sier Steinar Furnes.

Kontakt Bortistu

Vertskapet på Bortistu Gjestegard treffes på telefon 915 56 287. E-postadressen er bortistu@bortistu.no, og du kan lese mer om garden på Bortistus nettsider: www.bortistu.no.

- Toralv Østvang


Storli Hytteeierforenings Internett-sider.