Kulda har gjort skade i Storlidalen

Oversvømmelse på Storlidalsvegen - her har gravemaskin vært i sving i romjula. (Foto: Toralv Østvang)
31. desember 2010: Sprengkulda i julehelga og romjula har gjort en god del skade i Storlidalen og mange andre steder i Oppdal kommune.

Både rørleggere, maskinkjørere og andre som gjerne blir tilkalt når problemer oppstår som følge av frost, melder om mange utrykninger og forespørsler om bistand.

- Ja, jeg kan bekrefte at det har vært veldig mye å gjøre i romjula, sier Odd Arne Torve til Storlidalen.no. Sammen med medarbeidere og kolleger har han rykket ut etter en rekke meldinger om problemer og skader som følge av kulda.

Blant annet har det oppstått oversvømmelser i sprengkulda fordi stikkrenner langs Storlidalsvegen er blitt tettet igjen av is. Et eksempel er ved utkjørselen fra Liabø-hyttefeltet. Der ligger det i skrivende stund store hauger med is som vitner om flere dagers intenst arbeid med å få vekk vannet som flommet over vegen og skapte den reneste skøytebanen på en liten strekning av Storlidalsvegen.

Gravemaskinen har også vært i virksomhet flere andre steder langs Storlidalsvegen for å stoppe vannmasser på ville veger.

Ved Ångardsvatnet tok en bekk et nytt løp i romjula som følge av is og kulde, og resultatet var at et hus ble truet av vann-innsig og is-skader.

Hytteproblemer

Det er også oppstått en del skader på hytter i området i julehelga og romjula. Undertegnede er blant dem som måtte tilkalle bistand, og her er vår beretning, i håp om at andre kan lære av våre tabber:

Vi kom på hytta om kvelden andre juledag, og for første gang opplevde vi at det var kuldegrader inne i hytta da vi låste oss inn. Konsekvensene oppdaget vi dagen etter.

I nyttårshelga har sprengkulda gitt seg. I stedet er tett snøfall på nyttårsaften. (Foto: Toralv Østvang)

Det første tegnet på problemer var en mindre vannlekkasje i kjøkkenbenken under oppvaskkummen. Vi måtte stenge vannet igjen og vente til rørleggeren kom utpå ettermiddagen. Han fastslo at det måtte ha vært igjen noen vanndråper i røret da vi stengte vannet i høst og at blandebatteriet dermed var sprengt i stykker da kulda satte inn.

Siden rørleggeren ikke hadde med seg nytt blandebatteri, måtte han nøye seg med å plombere røret slik at vi kunne ha vannet stående på. Selv om vi nå ikke har vann i krana på kjøkkenet, kan vi altså fortsatt bruke oppvaskmaskinen, og vi har vann som vanlig på badet og WC.

Men dette betyr også at vi må ha nytt rørleggerbesøk i vinterferien for å få installert nytt blandebatteri. Vi får trøste oss med at da blir det rørleggerbesøk uten 50 prosent romjuls-pristillegg…

Det var imidlertid ikke bare i vannrørene at det hadde vært igjen litt vann. Det samme var tilfelle med den fine kaffemaskinen vi kjøpte i sommer. Der må det ha vært igjen litt vann siste gang vi forlot hytta i høst, og resultatet ble at innmaten i kaffemaskinen ble ødelagt av frostforvitringen som oppsto da vannet frøs til is – som kjent utvider vann seg med rundt 9 prosent når det fryser til is. Vi oppdaget skaden da vannet til kaffekokingen rant tvers igjennom maskinen og ned på kjøkkenbenken.

Men det skulle ikke slutte der. På kvelden oppdaget vi at utløpet fra toalettet var tett. Dermed ble det nesten et døgn uten do på hytta. Servicehuset ved Utesto innerst i Storlidalen har aldri vært mer kjærkomment.

Septiktømming

Tirsdagen opprant med bare 10 kuldegrader. Da vi kom på hytta på søndagskvelden hadde det vært 22 kuldegrader, og på onsdagen var det tilbake til under 20 minusgrader. Det var med andre ord ren flaks at vi fikk et lite tidsvindu med «mildvær» til å få tømt septiktanken. Det gjøres normalt ikke i kaldt vær fordi innholdet i tanken kan fryse under transporten til tømmestedet i Oppdal.

Ved en misforståelse var vår bestilling av tømming i høst ikke blitt effektuert. Vi burde kanskje ha skjønt det, siden det ikke kom noen regning, men vi tenkte rett og slett ikke på det. Dermed var septiktanken blitt full, og i sprengkulda var det blitt is i utløpsrøret ute ved tanken. Derfor var det ikke nok å få tømt tanken. Etterpå måtte vi tilkalle Odd Arne Torve og hans medarbeidere for å få «steamet opp» det tette røret.

Etter det var alt i orden igjen, men vi kunne altså fastslå at de to første dagene av romjulsferien gikk med til å løse problemene som kulda hadde skapt. Og ifølge våre hjelpesmenn er vi langt fra de eneste hytteeierne som har hatt slike problemer i romjula.

Huskereglene

Med tanke på at vi tilsynelatende er inne i en periode med svært kalde vintrer, skal våre huskeregler heretter være:

Vi håper at dette også kan være nyttige tips til våre kjære hyttenaboer i Storlidalen.

- Toralv Østvang

LES OGSÅ: - God jul fra Storligrenda (men husk frostfaren)


Storli Hytteeierforenings Internett-sider.