Henrik Vasli vant Storlidalstempoen
Henrik Vasli jubler idet han passerer målstreken i Storlidalstepoen 2010. (Alle foto: Toralv Østvang)

20. september 2010: Det var 11 år gamle Henrik Vasli fra Storlidalen som vant Storlidalstempoen, sykkelrittet som gikk av stabelen 11. september, i beinhard konkurranse med 17 andre racersyklister.

Odd Arne Torve byttet ut gravemaskin og brøytebil med elektrisk sykkel. Her er han nettopp dyttet avgårde av Amund Grimstad.
Ola Storli, nærmeste nabo til startpunktet, hadde orkesterplass til sykkelrittet, men sa noe om at han egentlig så etter elg i lia på den andre siden av dalen...
... men så var det visst racersyklene som var det mest interessante likevel.
Åse Gjerde fra sykkelklubben Sverre stilte i klassen kvinner 70 år. Her på startstreken.
Primus motor Amund Grimstad var godt fornøyd med å komme i mål på 24 minutter.
Bjørn Sand fra Oppdal SK syklet Storli-Ångardsbrua på 20 blank.
Nina Rise Oddan stilte også fra Oppdal SK og var i mål på 21,46 minutter.

Nå skal det sies at Henrik stilte i en klasse der det ikke var andre deltakere – gutter 11 år. Tiden han brukte på strekningen fra Storli til Ångardsbrua og tilbake igjen var den lengste av alle deltakerne, 48,08 minutter. Det kan nok hende at Henrik var noe hemmet av at sykkelkjedet falt av underveis og at sykkelen han hadde tenkt å bruke i Storlidalstempoen, var blitt ødelagt i et sykkelkrasj forut for sykkelrittet. Han måtte derfor stille til konkurransen med en ikke helt optimal konkurransesykkel.

Men storlidalen.no har tatt seg den frihet å kåre Henrik til vinneren av konkurransen om hvem som oppviste det største gledesutbruddet ved målpassering (se bildet). Mens alle de erfarne syklistene i Veteranklubben for syklister i Trøndelag passerte målstreken med en kanskje litt mer nonsjalant mine – sykkelritt hadde mange av dem åpenbart vunnet før – var Henrik Vasli den eneste som på skikkelig Tour de France-vis kastet armene i været og jublet idet han passerte målstreken.

Vi gratulerer.

To fra Oppdal

Naturligvis skal vi ile til og berømme Øystein Lorentzen fra Inderøy som stakk av med den egentlige seieren i Storlidalstempoen, med 19,15 minutter på den om lag 14 kilometer lange strekningen. Det gir en gjennomsnittsfart på rundt 43 kilometer i timen. Lorentzen stilte i klassen menn 55-59 år.

Ikke langt bak var Thomas Romundstad fra Orkla CK med tiden 19,45 minutter. Han stilte i klassen menn 30-39 år.

I klassen menn 45-49 år ble Bjørn Sand fra Oppdal SK klokket inn på nøyaktig 20 minutter, en tid det absolutt står respekt av. Den andre deltakeren fra Oppdal SK, Nina Rise Oddan i klassen kvinner 40-44 år, kom i mål på 21,46 minutter, også det en imponerende tid.

Primus motor for Storlidalstempoen, trondheimsmannen Amund Grimstad med hytte i Storlidalen, oppnådde tiden 24 minutter. Med tanke på at han fortsatt slåss med senskadene etter det alvorlige nakkebruddet under en stygg sykkelulykke i fjor, da Storlidalstempoen måtte avlyses, er det et imponerende resultat – det kommenterte en rekke av deltakerne.

Årlig sykkelritt

Dette er altså andre gang at sykkelrittet Storlidalstempoen gikk av stabelen i Storlidalen. Første gang var i 2008, og så måtte rittet altså avlyses i fjor, men nå tegner det til å bli en årviss foreteelse, ifølge Amund Grimstad.

Storlidalsvegen egner seg utmerket til denne type sykkelritt, fremholdt han overfor storlidalen.no. Selv om vegen er litt smal, er dette en type sykkelritt der syklistene ikke kommer kjørende i samlet flokk. De starter med ett minutts mellomrom, og det er strenge regler for at en syklist som blir forbikjørt, ikke kan legge seg i dragsuget etter den andre syklisten, men må holde en avstand på minst 30 meter. Derfor er det minimal fare for konflikter mellom syklistene og andre vegfarende. Storlidalsvegen er da også blitt veldig populær blant syklister etter asfalteringen i 2007.

Årets sykkelritt ble etterfulgt av sosialt samvær med middag på Bortistu Gjestegard, og dagen etter var det duket for sykkeltur innover langs Tovatna.

Hyttefolk heier, men sykler ikke

Hyttefolket i Storlidalen glimret stort sett med sitt fravær under årets sykkelritt, med unntak av noen entusiastiske publikummere langs vegen som oppmuntret konkurransedeltakerne med flagg og heiarop. Ingen hyttefolk tok utfordringen med å stille i åpen klasse, som var kunngjort her på storlidalen.no før sykkelrittet.

De eneste lokale deltakerne i åpen klasse var nevnte Henrik Vasli og faren, Odd Arne Torve fra Lønset. Odd Arne fikk godkjennelse for å stille i elektrifisert klasse. Han stilte opp med en ny type elektrisk drevne sykler som kan oppnå en makshastighet på 25 kilometer i timen med motorisert drift. Ønsker man høyere hastighet, må man droppe motorkraften og tråkke isteden. Siden sykkelen ikke er av de letteste, blir naturligvis ikke farten så stor som de øvrige deltakerne i Storlidalstempoen greide å oppnå. Odd Arne, som stilte i åpen klasse menn 40-44 år (el), kom i mål på respektable 31 minutter og var såpass svett da han passerte målstreken at han neppe hadde latt den elektriske motoren gjøre jobben alene.

- Toralv Østvang

Intens målpassering i Storlidalstempoen.


Storli Hytteeierforenings Internett-sider.