Haukugle observert i Storlidalen
Haukugla fotografert i toppen av storgrana på Bortistu Gjestegard. (Foto: Krokåtbua)
1. april 2010: Den forholdsvis sjeldne haukugla er observert i Storlidalen i påsken. Hytteeiere har observert den flyende over hyttetaket, og forleden ettermiddag holdt den til i toppen av storgrana på Bortistu Gjestegard.

Vår ornitologi-ekspert på Krokåtbua, en av hyttene i Storlidalen, har sendt oss følgende rapport:

I toppen av storgrana ved Bortistu hadde haukugla god oversikt over et stort område. Både skjæra, kråka og småfuglene skjente og jaget etter den hver gang den fløy en tur opp i skogen bak Bortistu, og ugla vendte derfor tilbake til utsiktspunktet i toppen av grana, der den selv jaget etter kråka når kråkene ble for nærgående.

Haukugla er aktiv midt på lyse dagen, i motsetning til de fleste ugler. Du ser den som en lys grå/hvit lydløs jeger som med en vingespenn på opp mot 90 cm ser større ut enn både kråke og skjære, men ofte hører du at disse varsler irritert at den er i nærområdet.

Haukugla har lang stjert, som synes godt på bildet, og den er tydelig kileformet. Den lange stjerten minner om en hauk også når den flyr, brystet har tverrstriper som en hauk, men det store hodet er typisk for en ugle.

Haukugla er et artig innslag i Storlidalen som har vist seg fram for flere i løpet av vinteren, gjerne helt inn til bebyggelsen. Når den typisk sitter i toppen av et tre, kan du ta opp kikkerten, for den er ikke særlig sky, men du møter et blikk som gjennomborer deg.

Vil den hekke her eller er den på et næringstrekk? År om annet invaderes vi av haukugler, gjerne så langt vekk fra som Russland, som nomader som følger smågnagersvingningene. Det er gjennom årene registrert mange hekkinger også i Oppdal kommune.


Storli Hytteeierforenings Internett-sider.